Любопитното и странно поведение при кучетата – обяснено!





Любопитните и странни поведенчески черти на кучета са много често неправилно интерпретирани от нас - хората. И това е разбираемо, защото сме склонни да виждаме животните от човешка гледна точка.

Когато животното е с отворена уста и показващи се зъби, например, хората често тълкуват това като усмихване. Точно обратното – хората са единствените живи същества, които изразяват щастие, показвайки зъби. За повечето животни такава реакция е признак на агресия.
Това е само един пример за човешка грешка при "прочита" на поведението на дадено животно. Изучаването на смисъла зад това поведение не изисква каквато и да е магия от Говорещия с кучета, а само идентифициране на физическото поведение и разбиране на това, което то означава. Ето пет любопитни и странни поведенчески черти на кучетата, които повечето хора не тълкуват правилно.


Вдигната или паднала опашка
Източник на изображение: Petsworld 
Височината на опашката на кучето обикновено е равна на тяхната увереност. Опашката във въздуха е знак на уверено куче, докато падналата опашка е знак за несигурно куче. Кучета с много високо вдигнати или много ниско пуснати опашки могат да бъдат опасни: едно прекалено уверено куче може да играе твърде грубо с другите, докато едно куче с опашка между краката се чувства много уплашено и разтревожено. Изплашените кучета могат да захапят в страха си.

Наежване
Това може да е непознато досега за вас. Козината, която се намира в задната част на врата на кучето, се издува,  когато кучето се чувства застрашено. При хората го има същия инстинкт, който причинява настръхването на космите на врата, когато се чувстваме изплашени. Куче, чиито косми са настръхнали, се чувства активно застрашено. Настръхналата козина също може да се тълкува и като предупреждение към други хищници или като заплаха за тях.

Увиснала опашка
Източник на изображение: Wagl
Увисналата опашка е най-известният начин да се разбере как се чувства едно куче, но хората често го тълкуват погрешно. Общото схващане е, че увисването на опашката показва щастие. Това е близко до истината, но не съвсем. Увисналата опашка показва и възбуда и енергия. Това означава, че увисналата опашка не винаги  е индикация, че е безопасно кучето да бъде доближено. 




Облизване
Източник на изображение: LifeBuzz
Бързото облизване на муцунката е друго любопитно и странно поведение на кучето и е класически признак на кучешка нервност. Това обаче често се интерпретира като знак за глад. Докато кучетата понякога облизват муцунките си, когато са гладни, нервното облизване е видимо доста по-бързо. Ако кучето прави това, то то се чувства разтревожено за нещо пред него - може би човек, може би животно или може би просто шум.



Превъртане преди да легне - едновременно любопитно и странно поведение
Това поведение може да изглежда малко глупаво за хората, но е напълно нормално, обичайно и естествено при кучетата. Това е инстинктивно поведение, начин на изравняване на дадена област. В дивата природа кучетата и вълците използват тази маневра, за да изравнят високата трева. В дома ви, това е еквивалентът на кучетата за шлайфане на пухкава възглавница преди дълга дрямка.
Източник на изображение: Live Science
Кучетата са индивидуални и няма две, които да действат по един и същи начин. Но тези поведения са често срещани при кучета от всички породи и възрасти. Изучаването на тези любопитни и странни поведенчески черти на кучетата е много полезно за собственици им, както и за любителите.







Източник: Curious and bizarre dog behaviors explained by Gary Le Mon - natural-wonder-pets.com

Превод: Александра Димитрова за Подай Лапа - Информационен Сборник!

Редакция: Бетина Тихомирова и Велислава Георгиева

0 comments